Vehír cikk a Filmklubbról



Lama Ole Nydahl a karma kagyü vonal követőjeként az egyike volt a XVI. Gyalwa Karmapa első nyugati tanítványainak.
A karma kagyü átadási vonal egyike a 4 fő tibeti buddhista iskolának, követői a Gyémánt Út hatékony módszereivel lehetőséget kapnak a tudat valódi természetébe való közvetlen betekintésre a meditációkon keresztül. Ebbe enged betekintést a Titkos utazás Tibetben című film, ami március 31-én (az előzetesen meghirdetett időponthoz képest egy nappal később), csütörtökön este hat órakor a megyei könyvtár Kisfaludy termében.
Láma Ole a 60-as években a feleségével Hannával együtt 3 évet töltöttek a Himalájában, ahol intenzíven tanulmányozták a buddhista filozófiát a tanítójuk vezetése alatt. Az ő kérésére már több mint 30 éve tart előadásokat, könyveket ír, meditációt tanít és buddhista centrumokat indít és tart fent a világ minden pontján.
Láma Ole, áthozva nyugatra a több, mint 2500 éves élő átadást, kialakította azt a modern világban is életképes módját a tanításnak, amivel gyakran megdönti a buddhizmusról kialakult sztereotípiákat. A film egy dokumentumfilm az 1986-os utazásról, láthatunk fényképeket a turisták előtt elzárt Kham-ról, megörökít ritka találkozásokat és utazásokat, a Nyugaton igen kevesek által ismert Buddhista helyszíneken. Rendezte: Pedro Gomez, 1986, Spanyolország.

forrás: Vehír
Copyright © buddhizmus-veszprem.blogspot.com